Expected Goals (xG) – så funkar det

Expected Goals, ofta förkortat som xG, är en statistisk måttstock som används för att kvantifiera kvaliteten på målchanser i fotboll. Det ger en sannolikhet för varje skott att resultera i ett mål, baserat på en rad faktorer som skottets position, vinkel till målet, och typ av assist, bland andra. Med andra ord, ger det oss en indikation på hur ”förväntat” det är att ett visst skott blir ett mål.

Hur beräknas xG?

Beräkningen av xG är en komplex process som vanligtvis involverar avancerad dataanalys och maskininlärning. Varje skott får en xG-värde mellan 0 och 1, där 0 indikerar ingen chans att göra mål och 1 indikerar en säker målchans.

Faktorer som påverkar:

 • Skottets position: Ju närmare målet, desto högre xG.
 • Vinkel till målet: En central position har oftast en högre xG än en position ut mot sidlinjen.
 • Typ av assist: En genomskärare i straffområdet har en högre xG än en långboll från mittfältet.
 • Försvarstryck: Om skottet tas under press från försvarare, minskar värdet.

Användning av xG inom sportbetting

För den som är intresserad av sportbetting kan Expected goals vara ett ovärderligt verktyg. Det kan hjälpa dig att förstå spelets dynamik på en djupare nivå och ge dig en indikation på vilka lag eller spelare som presterar över eller under förväntan.

Strategier för att dra nytta av xG:

 1. Värdera lagets prestation: Om ett lag har en hög xG men inte gör mål, kan det indikera otur eller dålig avslutning. Detta kan vara värdefull information för framtida spel.
 2. Identifiera ”överskattade” och ”underskattade” lag: Om ett lag vinner matcher men har en låg xG, kan det vara en indikation på att de är ”överskattade” och kanske inte kommer att hålla formen.
 3. Spelarprestation: xG kan också användas för att utvärdera enskilda spelares effektivitet i avslutningssituationer.
 4. Live-betting: Med realtids-data kan du göra mer informerade beslut under matchens gång, som att satsa på nästa målskytt eller slutresultat.
 5. Marknadsanalyser: Jämför xG-data med oddsen på marknaden. Om det finns en stor diskrepans, kan det vara en möjlighet för värdespel.

Fallgropar och begränsningar

Det är viktigt att notera att detta inte är en magisk formel som garanterar framgång i sportbetting. Det är ett verktyg som kan förbättra din förståelse för spelet, men det bör användas i kombination med andra metoder och kunskaper.

Att tänka på:

 • Datakvalitet: Alla xG-modeller är inte skapade lika. Se till att du använder en pålitlig källa.
 • Kontext: xG tar inte hänsyn till alla variabler, som t.ex. väderförhållanden eller skador.
 • Irrationella faktorer: Fotboll är en sport där psykologi och moral spelar en stor roll, något som xG inte kan kvantifiera.

Avslutande tankar

Expected Goals har revolutionerat hur vi analyserar och förstår fotboll. För sportbettare erbjuder det en möjlighet att gå bortom traditionella statistik och få en djupare insikt i spelets komplexitet. Genom att förstå hur xG fungerar och hur man kan dra nytta av det, kan du förbättra dina chanser att göra mer informerade och framgångsrika spel. Men kom ihåg, som med alla verktyg, är det användarens skicklighet som avgör hur effektivt det är.